home

Behandeling

Een basis voetbehandeling

De verzorging van nagels en nagelomgeving (nagelwallen);
Het verwijderen van overtollig eelt;
Het verwijderen van verschillende soorten likdoorns (eeltpit / eksteroog);
De behandeling van kloven en eeltranden.
De behandeling van schimmel nagels en ingroeiende nagels
De behandeling wordt afgesloten met een korte massage

Daarnaast kan een pedicure u onder andere voorlichten over:

 • standafwijkingen van de voet;
 • schoenen;
 • het gebruik van hulpmiddelen aan de voet;
 • adviserend doorverwijzen naar huisarts, specialist of podotherapeut.
 • Cosmetische voetverzorging

Veel pedicures verwijderen niet alleen eelt en likdoorns maar hebben ook cosmetische voetverzorging in hun aanbod. Cosmetische voetverzorging betekent “schoonheid bevorderend” en kan op verschillende manieren worden toegepast.

Enkele voorbeelden van cosmetische voetbehandelingen:

 • Het verzorgen van de nagels en nagelomgeving en het lakken van de nagels
 • Een paraffine voetpakking
 • nagelstyling
 • voet en onderbeenmassage.

Een ‘verwenpakket' is ook mogelijk.

 • Deze kan bestaan uit bijvoorbeeld:
  Een voetenbad met een etherische olie met een ontspannende werking
  Het scrubben van voeten en onderbeen: het verwijderen van de dode huidcellen (bij droge en schilferige huid) zodat de huid hierna optimaal de verzorgingsproducten kan opnemen
 • Een verkoelend of verwarmend voetmasker: stimuleert de bloedcirculatie en reinigt en verzorgt de huid
 • Een voet en onderbeen massage met een etherische olie.

Een ‘verwenpakket' is een uitstekende manier om stress te bestrijden en een aangename behandeling voor de klant.

 

Dementie en voetverzorging

Mensen met dementie zijn vaak voortdurend aan het lopen. De sterke behoefte alsmaar 'onderweg' te zijn, veroorzaakt pijn aan de voeten. Pijn die genegeerd of niet gevoeld wordt. De demente oudere geeft niet of nauwelijks aan dat er 'problemen' zijn.

Voetproblemen bij dementie

In de loop van een mensenleven zakt de voet door. Daardoor wordt de voet langer en breder. Bij een beperkte bewegingsruimte van de voet, bijvoorbeeld door slecht passend schoeisel, te strak zittende kousen of sokken, ontstaan al snel pijnlijke voeten door ingroeiende nagels, likdoorns of overmatige eeltvorming. Preventief en frequent verzorgen van de voeten door een pedicure voorkomt voetklachten. Bovendien worden onnodig lange behandelingen vermeden. Reacties van deze groep mensen op een behandeling zijn niet altijd voorspelbaar. Een korte behandeltijd verdient de voorkeur. Ook voor demente mensen die bedlegerig zijn of de hele dag in een rolstoel zitten, is regelmatige voetverzorging van groot belang. Voetklachten bij deze mensen zijn voornamelijk: oedeemvorming en circulatiestoornissen die ontstekingsreacties kunnen geven aan de voet en/of het onderbeen. Behalve het verzorgen van de nagels heeft de voetverzorger hier een signalerende functie voor de verpleging.

Brede werkervaring vereist

De benadering van dementerende cliënt vereist geduld en inzicht van de pedicure. Werkervaring en goede apparatuur zijn een voorwaarde om in een ontspannen sfeer toch snel te kunnen handelen. Een rustgevende uitstraling van de pedicure, uitleg van de handelingen, werkt afleidend en voorkomt angstreacties. Wanneer werken met de motor onvermijdelijk is, zal de pedicure alert moeten zijn op schrikreacties. Moderne motoren, voorzien van een waterverneveling, verdienen aanbeveling. Deze geven een minder trillende sensatie aan de voet en daardoor minder pijnreacties. Geduld is uitermate belangrijk. Dat geldt zeker voor de relatie tussen pedicure en demente cliënt. Als er sprake van angst of onrust is, doet lichamelijk contact wonderen zoals strelen, een hand vasthouden samen (zachtjes) zingen. Het verdampen van oliën zoals cederhout met sinaasappel werkt rustgevend.

Samenwerking tussen verpleging / verzorging en pedicure

Een goed overleg met de verpleging of verzorging is voor de pedicure van essentieel belang. Enerzijds geeft de pedicure adviezen over preventieve maatregelen bij voetklachten. Anderzijds kan de verpleging of verzorging de nodige informatie of hulp geven om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Hoewel voetverzorging bij de demente cliënt zowel lichamelijk als geestelijk vaak heel vermoeiend is, worden geduld en tact beloond door positieve reacties. Veelal wordt een voetmassage aan het eind van de behandeling zeer gewaardeerd. De pijn is vaak verdwenen.

Sporters Ooievaarspas LinksContact

Terug naar het begin

provoet

 

 

Design by rembam.com